EK chce vyvíjet vlastní zbraně v rámci programu vojenského výzkumu a vývoje

Nový výzkumný program má vést k evropské obraně nezávislé na třetích státech

Pilotní projekt vojenského výzkumu a vývoje by měl přispět k modernizaci a nezávislosti evropských zbrojních firem. Vzhledem k citlivosti tématu však zřejmě nebude prováděn jinak běžný dohled expertů nebo europoslanců.

Vedoucí ředitelství pro obranu a průmyslu Philippe Brunet uvedl po zasedání 25. ledna, že cílem projektu je výroba zbraní zde v Evropě namísto jejich nákupu z USA nebo například Indie. Jak dodal, Evropská komise má k tomu mandát od evropských vlád. Prostředky půjdou na výrobu dronů a miniaplikací, které pomohou vytvořit „vojáka budoucnosti“.

Pilotní obranný vědeckovýzkumný program má být zahájen letos. Za posledních 10 let se investice na obranu snížily o 30% a nyní je zde snaha o jejich navýšení. Na tento rok bude na obranný výzkum přiděleno 25 milionů Eur, na období let 2018-2020 program požaduje dalších 65 milionů. V příštím rozpočtovém kole (2021-2027) by mohla částka na tento program dosáhnout 500 milionů Eur.

Cílem zahájení programu je položit základy vnitřního obranného trhu s konkurenceschopnými dodavateli v Evropě. V současné době je zbrojní výroba fragmentovaná a neefektivní i proto, že existuje více dodavatelů stejných výrobků. Nedostatky v oblasti know-how vedou přitom k závislosti EU na třetích zemích. Obranná politika unie je v rukou evropských vlád spíše než unijní exekutivy a nový pilotní program zatím představuje velkou neznámou. Během středečního zasedání bylo zřejmé, že Evropa je v názoru na větší vojenskou roli rozdělena. Zatímco někteří poslanci nový program uvítali vzhledem k loňským teroristickým útokům v Belgii, Francii a Německu, jiným se nelíbí malá transparentnost a zapojení průmyslu. Nejasnosti panují také ohledně toho, zda univerzity budou moci přijímat granty na vývoj zbraní.

Více informací naleznete ZDE.