EIC vybralo společnosti pro financování v rámci EIC Accelerator

EIC Accelerator – financování ve výši 285 milionů EUR pro začínající inovativní firmy

Po závěrečném listopadovém ukončení projektu EIC Accelerator v roce 2023 byl vybrán nový soubor 42 společností, které obdrží finanční prostředky z Evropské rady pro inovace (EIC). Společnosti byly vybrány ve vysoce konkurenčním procesu, v němž bylo porotami zkušených investorů a podnikatelů ohodnoceno 242 společností z celkového počtu 1083 předložených návrhů. 42 vybraných společností obdrží dohromady až 285 milionů EUR. Velká většina vybraných společností (62 %) obdrží možnost smíšeného financování, což je kombinace grantů a kapitálových investic.

Zde je několik příkladů inovativních společností, které získají podporu:

Alias Robotics (Španělsko) – platforma pro bezpečnost robotů poháněná umělou inteligencí 

IQM Finland (Finsko) - průmyslové kvantové počítače s možností opravy a eliminací chyb

Powerful Medical (Slovensko) – aplikace pro přesnější diagnózu infarktu

Smart Farm Robotix (Bulharsko) - plně autonomní lehký pletací robot na solární pohon, využívající umělou inteligenci pro rozpoznávání rostlin, přesné kontakty a bezkontaktní metody pletí vhodné pro tvrdé půdy, kopcovité terény a suché podnebí

Ve většině případů získají společnosti grantové financování během příštích dvou až tří měsíců, zatímco první investiční rozhodnutí budou učiněna do dvou měsíců v závislosti na naléhavosti potřeb společností. Dalších 193 žádostí, které splnily všechna kritéria ve fázi distančního hodnocení a které byly kladně posouzeny porotou EIC, ale u nichž nebyly k dispozici dostatečné finanční prostředky, získá pečeť excelence, která jim pomůže najít alternativní zdroje financování.

Zdroj ZDE.