Programy EU přispívají k rozvoji vodíkových technologií

Evropská komise zveřejnila dokument, který představuje, jak rámcové programy EU pro výzkum a inovace přispěly k zavádění vodíku v Evropě

Vodík se nedávno ukázal jako slibná alternativa k tradičním fosilním palivům a EU aktivně podporuje jeho rozvoj v Evropě. Programy EU v oblasti výzkumu a inovací vyčlenily od roku 2007 více než 2,9 miliard EUR na financování téměř 800 projektů zaměřených na celý hodnotový řetězec vodíku. Toho se dosahuje většinou prostřednictvím společných podniků – institucionalizovaných partnerství EU mezi veřejným a soukromým sektorem. Zatímco velká část finančních prostředků se zaměřuje na aplikace pro koncové využití mobility, zejména v oblasti letectví, byly financovány projekty zaměřené na všechny části hodnotového řetězce, od výroby až po využití. V Evropě jsou klíčovými hráči ve výzkumu vodíku Německo, Francie a Itálie.

Byla zaznamenána rostoucí účast soukromého sektoru spolu s přechodem od základního výzkumu k výzkumu zaměřenému na uvádění nových technologií na trh. Projekty výzkumu vodíku financované z programů výzkumu a inovací přinesly dosud 54 inovací a 2 379 publikací a další výsledky se očekávají v budoucnu.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE.