Dohoda o uspořádání trhu s elektřinou v EU

Komise vítá dohodu, které dosáhl Evropský parlament a Rada ohledně reformy uspořádání trhu s elektřinou v EU

Tato dohoda pomůže EU vybudovat energetický systém založený na obnovitelných zdrojích, snížit účty za energie a lépe chránit spotřebitele před výkyvy cen. Zajistí udržitelné a nezávislé dodávky energie do EU v souladu s Evropskou zelenou dohodou a plánem REPowerEU. Tato reforma, kterou navrhla Komise v rámci průmyslového plánu Zelená dohoda, také učiní evropský průmysl čistším a konkurenceschopnějším, díky lepšímu přístupu k dostupné obnovitelné, nefosilní energii. Součástí dohody jsou revize klíčových právních předpisů EU, podpora cenové stability, podpora čistších energetických možností a posílení možností spotřebitelů při výběru zakázek.

Dohoda, která byla prozatímně schválena, usnadní uzavírání stabilnějších dlouhodobých smluv, jako jsou smlouvy o odběru elektřiny (PPA), jejichž prostřednictvím si společnosti samy zřizují přímé dodávky energie, a mohou tak těžit ze stabilnějších cen výroby energie z obnovitelných nízkouhlíkových zdrojů.

Tato dohoda podporuje dosažení aspiračního cíle EU, kterým je 45% podíl energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030 na úrovni EU, jak bylo dohodnuto v rámci revidované směrnice o obnovitelných zdrojích energie (2413/2023), mimo jiné prostřednictvím nových aukcí energie z obnovitelných zdrojů na úrovni EU spojených s evropským mechanismem financování energie z obnovitelných zdrojů.

Zdroj ZDE.