Přidružení Arménie k Horizon Europe

Dne 5. prosince 2023 proběhlo zasedání výboru EU-Arménie pro výzkum a inovace

Druhé zasedání Společného výboru EU-Arménie pro výzkum a inovace (R&I) v rámci dohody o přidružení Arménie k Horizon Europe se konalo v Jerevanu dne 5. prosince 2023. Setkání pořádalo arménské ministerstvo školství, vědy, kultury a sportu na Jerevanské státní univerzitě.

Arménský spolupředseda přivítal delegaci EU a vyzdvihl několik uzákoněných vnitrostátních reforem politiky v oblasti výzkumu a inovací od prvního setkání a konstatoval, že nový program partnerství přinese další impuls pro spolupráci EU a Arménie v oblasti výzkumu a inovací. Spolupředseda EU ocenil probíhající reformní úsilí na arménské straně o posílení kapacit v oblasti výzkumu a inovací a pochválil arménské subjekty za to, že již v prvních několika letech působení v Horizon Europe překonaly polovinu čistého finančního příspěvku EU ve srovnání s údaji v Horizonu 2020.

EU připomněla mnohostranný dialog o zásadách a hodnotách mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu a inovací v rámci globálního přístupu, politickou agendu EVP a novou evropskou agendu inovací a vyzvala Arménii, aby se aktivně účastnila příslušných činností. Arménská strana informovala o pokroku, kterého bylo dosaženo v souvislosti se třemi akcemi politického programu EVP, a zavázala se zařadit priority EVP do vnitrostátní výzkumné strategie. Obě strany rovněž jednaly o aktuálním stavu provádění dohody o přidružení EU-Arménie k Horizon Europe, včetně zásady reciprocity, finančního příspěvku a hodnoty účasti na zasedáních programového výboru. Setkání se dále dotklo možností účasti Arménie v konkrétních oblastech programu Horizon Europe, jako jsou akce na rozšíření, akce Marie Sklodowska-Curie, nadcházející výzvy ERV a EIC a činnosti ve spolupráci se Společným výzkumným střediskem.

Zdroj ZDE.