Synergie mezi Horizon Europe a Fondy soudržnosti

Většina členských států využívá synergií mezi Horizon Europe a Fondy soudržnosti

Členské státy Výzkumu a inovace a řídící orgány Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) se již podruhé sešly, aby posílily spolupráci a součinnost. Schůzce spolupředsedaly DG R&I, DG REGIO a české orgány.

První část setkání byla věnována tématům souvisejícím s politikou, jako je významný potenciál strategií inteligentní specializace v rámci politiky soudržnosti pro posílení součinnosti mezi programy Horizon Europe a Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR), přičemž strategie inteligentní specializace slouží jako klíčový most pro jejich rozvoj. Skupina rovněž diskutovala o tom, jak zlepšit „přístup k excelenci“, pravidla státní podpory pro výzkum, vývoj a inovace a výměnu postupů mezi členskými státy, jak co nejlépe strukturovat spolupráci mezi výzkumnými a inovačními komunitami a komunitami politiky soudržnosti na vnitrostátní úrovni.

Druhá část se více zabývala praktickými aspekty provádění synergií, a to na základě výsledků nedávno zahájeného průzkumu mezi členy skupiny. Průzkum odhalil, že téměř 16 členských států, se angažuje v součinnosti s Horizon Europe na celostátní nebo regionální úrovni, přičemž primárním zdrojem financování je politika soudržnosti, po níž následuje nástroj pro obnovu a odolnost. Nejpoužívanějším nástrojem zůstává Pečeť excelence s širokým pokrytím různých politických opatření (EIC Accelerator, Teaming, akce Marie Skłodowska-Curie, výzvy ERC Proof Concept). Další nástroje se týkaly možných převodů z EFRR na Horizon Europe, podpory z EFRR na evropská partnerství a využívání nových ustanovení o státní podpoře vstřícných k synergiím. Členové skupiny rovněž zkoumali, jak by přístup založený na údajích mohl pomoci identifikovat synergie mezi programy EU a podpořit zavádění a využívání výsledků projektů programu Horizon.

V roce 2024 se plánují další dvě zasedání podskupiny Fóra ERA pro přístup k excelenci – „Síť řídících orgánů pro výzkum a inovace a soudržnost (RIMA). Členové skupiny RIMA rovněž diskutovali o možné práci a výsledcích v rámci nového politického programu EVP po roce 2024.

Zdroj ZDE.