Rozšíření pravidel pro elektrická vozidla a baterie

Komise navrhuje jednorázové rozšíření stávajících pravidel pro elektrická vozidla a baterie v rámci dohody o obchodu a spolupráci se Spojeným královstvím

Evropská komise navrhla konkrétní jednorázové prodloužení stávajících pravidel pro elektrická vozidla a baterie v rámci dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím (TCA) do 31. prosince 2026. Tímto návrhem nejsou narušena širší pravidla dohody o spolupráci, která budou podle plánu použitelná od roku 2027.

Pravidla původu pro elektrická vozidla a baterie v rámci dohody o spolupráci byla navržena v roce 2020 s cílem motivovat investice do výrobní kapacity baterií v EU. Okolnosti, včetně ruské agrese proti Ukrajině, dopadu COVID-19 na dodavatelské řetězce a zvýšené konkurence ze strany nových mezinárodních režimů podpory dotací, vedly k situaci, kdy rozšiřování evropského bateriového ekosystému bylo pomalejší, než se původně předpokládalo.

V této souvislosti a s ohledem na obavy evropského automobilového, bateriového a chemického průmyslu Komise přijala rozhodnutí Rady. Komise zároveň znovu potvrzuje svůj politický závazek a strategickou podporu výroby baterií v EU. Za tímto účelem poskytne Komise nejudržitelnějším evropským výrobcům baterií finanční prostředky ve výši až 3 miliard EUR. Tyto finanční prostředky budou po dobu tří let podporovat udržitelné evropské výrobce baterií, podporovat efekty přelévání v celém hodnotovém řetězci baterií a napomáhat montáži elektromobilů v Evropě.

Zdroj ZDE.