Globální závazek v oblasti obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti

EU vede celosvětovou iniciativu za ztrojnásobení kapacity obnovitelné energie a zdvojnásobení opatření v oblasti energetické účinnosti do roku 2030

Na Světovém summitu o klimatu v Dubaji prezidentka Ursula von der Leyen spolu s předsednictvím COP28 a 118 zeměmi zahájila Globální závazek v oblasti obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti.

Tato iniciativa stanoví globální cíle, které zahrnují ztrojnásobení instalovaného výkonu energie z obnovitelných zdrojů na nejméně 11 terawattů (TW) a do roku 2030 zdvojnásobení tempa celosvětového zvyšování energetické účinnosti ze zhruba 2 % na roční hodnotu 4 %. Dosažení těchto cílů podpoří přechod na dekarbonizovaný energetický systém a pomůže postupně odstranit nezmenšená fosilní paliva.

Globální závazek byl vypracován ve spolupráci Evropské komise a předsednictví COP28 za podpory Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a Mezinárodní agentury pro energii z obnovitelných zdrojů (IRENA). EU aktivně vyzývá ke konkrétním krokům směrem k postupnému odstranění fosilních paliv v energetických systémech po celém světě.

Zdroj ZDE.