Projekt IPCEI CIS

Evropská komise schvaluje IPCEI CIS pro pokročilé technologie cloud a edge computing

Evropská komise schválila v souladu s pravidly EU pro státní podporu významný projekt společného evropského zájmu (Important Project of Common European Interest) zaměřený na podporu výzkumu, vývoje a prvního průmyslového využití pokročilých technologií cloud a edge computing u více poskytovatelů v Evropě.

Projekt nazývaný IPCEI Next Generation Cloud Infrastructure and Services (IPCEI CIS) byl společně oznámen sedmi členskými státy: Francií, Itálií, Německem, Nizozemskem, Maďarskem, Polskem a Španělskem.

IPCEI CIS představuje první projekt společného evropského zájmu v doméně cloud a edge computing. Jeho cílem je rozvoj prvního interoperabilního a otevřeně přístupného evropského ekosystému zpracování dat, tzv. "cloud to edge continuum", s účastí více poskytovatelů. Tento projekt bude rozvíjet možnosti zpracování dat a softwarové nástroje pro sdílení dat, které umožňují federované, energeticky účinné a důvěryhodné technologie pro zpracování distribuovaných dat využívající cloud a edge a související služby. Inovace přinášené IPCEI CIS otevřou nové spektrum možností pro evropské podniky a občany, přispívajíc k rychlejšímu přechodu k digitalizaci a udržitelnosti v Evropě.

Zdroj ZDE.