JRC zveřejnilo zprávu o výzkumu půdy v EU

Dne 4. prosince 2023 zveřejnilo Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC) zprávu Čtyřicet let výzkumu půdy financovaného Evropskou komisí: Trendy a budoucnost

Systematický přezkum výzkumných projektů provedli vědci z týmu EU Soil Observatory (EUSO) při JRC (Joint Research Centre). Podle přezkumu vynaložila EU v minulosti i v blízké budoucnosti obrovské úsilí na podporu výzkumu půdy. Za posledních 40 let vyplatila přibližně miliardu EUR na více než tisíc výzkumných projektů souvisejících s půdou. Analýza ukazuje, že EU významně investovala do rozvoje integrovaných znalostí o vztazích mezi funkcemi půdy a ekosystémovými službami a o tom, jak tlaky vyvolané člověkem ovlivňují zdraví půdy. Doplňuje užitečné informace o financování a politikách EU týkajících se ochrany, udržitelného hospodaření a obnovy zdraví půdy.

Z přezkumu vyplývá, že v průběhu let se celkový rozpočet přidělený na následné rámcové programy pro výzkum neustále zvyšoval, což se odráží i ve zvýšení finančních prostředků na výzkum v oblasti vědy o půdě. Přes 60 % evropských půd je nezdravých a vědecké důkazy ukazují, že se to stále zhoršuje. EU se zaměřila na řešení klíčových půdních hrozeb v EU a dne 5. července 2023 navrhla nový zákon o monitorování půdy s cílem chránit a obnovit půdu a zajistit její udržitelné využívání. Vzhledem ke zvýšené politické pozornosti věnované půdě v EU je obzvláště důležitá analýza výzkumu půdy.

EUSO se podílí na misi v oblasti půdy, řídí její výzkumný program a zajišťuje soulad mezi EUSO a rozvojem výzkumu v oblasti půdy v EU. Nakonec se EUSO stane úložištěm výstupů výzkumných projektů mise v oblasti půdy.

Zdroj ZDE.