Společný podnik Chips oficiálně zahájil činnost

Evropská komise oficiálně zahájila činnost společného podniku Chips (Chips Joint Undertaking) s hlavním cílem posílit evropský polovodičový ekosystém a posílit vedoucí postavení Evropy v oblasti technologií

Iniciativa se snaží překlenout propast mezi výzkumem, inovacemi a výrobou a usnadnit komercializaci inovativních konceptů. Společný podnik Chips mimo jiné zavede pilotní linky, pro které Komise vyhlásila první výzvu podpořenou z prostředků EU částkou 1,67 miliard EUR. Očekává se, že tento finanční závazek bude doplněn o příspěvky členských států v celkové výši 3,3 miliard EUR a o další soukromé prostředky.

Rada sdružuje členské státy, aby poskytovaly Komisi poradenství ohledně důsledného provádění Evropského zákona o čipech a ohledně mezinárodní spolupráce v oblasti polovodičů. Bude klíčovou platformou pro koordinaci mezi Komisí, členskými státy a zúčastněnými stranami při řešení otázek týkajících se odolnosti dodavatelského řetězce a možných reakcí na krize.

Společnou evropskou strategii pro odvětví polovodičů poprvé oznámila předsedkyně Komise Ursula von der Leyen ve svém projevu o stavu Unie v roce 2021. V únoru 2022 navrhla Komise Evropský zákon o čipech. V dubnu 2023 bylo dosaženo politické dohody mezi Evropským parlamentem a členskými státy EU o zákonu o čipech. Zákon o čipech vstoupil v platnost dne 21. září 2023 a s ním nařízení o společném podniku čipů (JU) a Evropské polovodičové radě.

Zdroj ZDE.