Antimikrobiální rezistence

Dle zprávy The Antimicrobial Resistance Research Landscape and Emerging Solutions členské státy EU ve výzkumu antimikrobiální rezistence zůstávají pozadu za ostatními zeměmi

Členské státy Evropské unie zůstávají pozadu za ostatními zeměmi ve výzkumu antimikrobiální rezistence. Nadměrné užívání antibiotik vedlo k nárůstu rezistentních bakterií způsobujících smrtelné infekce s omezenými novými možnostmi léčby. V roce 2020 zemřelo v Evropě kvůli bakteriálním infekcím odolným vůči lékům 33 000 lidí, což překonalo kombinovanou daň chřipky, tuberkulózy a HIV/AIDS. Celosvětově způsobily bakterie odolné vůči lékům v roce 2019 odhadem 1,27 milionu úmrtí, čímž překonaly malárii, přičemž do poloviny století se jejich počet podle předpovědí zvýší na 10 milionů.

Zpráva The Antimicrobial Resistance Research Landscape and Emerging Solutions odhaluje, že v celosvětovém výzkumu antimikrobiální rezistence vedou USA, Čína, Velká Británie, Indie a Austrálie, přičemž nejúspěšnější zemí EU je Německo. Žádná univerzita nebo výzkumný ústav v EU se však v tomto oboru neřadí mezi špičkové výrobce. Přestože je Evropská komise významným světovým sponzorem výzkumu antimikrobiální rezistence, do první desítky se nedostaly žádné agentury členských států EU financující výzkum. Zdráhavost farmaceutického průmyslu vyvinout nová antibiotika problém dále prohlubuje. Zpráva doporučuje zvýšit investice do nových přístupů, jako je fágová terapie, s cílem řešit rostoucí problém antimikrobiální rezistence.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE.