Reakce EUA na pracovní program EK pro rok 2018

EUA je pro větší podporu Evropského výzkumného prostoru

V reakci na plán EK pro rok 2018, zveřejněný 24. října, Evropská asociace univerzit (EUA) lituje faktu, že neobsahuje viditelné snahy o rozvoj Evropského výzkumného prostoru (ERA). Právě využívání potenciálu výzkumu a inovací přeshraničně a odstranění překážek pro inovace mezi státy by samo o sobě bylo silným faktorem pro realizaci ambic EK, udržitelný růst, vytváření pracovních míst a udržení konkurenceschopné průmyslové základny.

Klíčovým sektorem jsou univerzity s miliony studentů a zaměstnanců. Vysoké školy těží se silného víceletého rámce. Program jako ten představený Evropskou komisí, s jasnou evropskou přidanou hodnotou, je obecně v jejich zájmu.

EUA bere na vědomí, že EK uznává význam vzdělání a školení za účelem hledání řešení ekonomické krize, podporuje přední úlohu vzdělání a zejména celoživotního vzdělávání v Evropském pilíři sociálních práv. S proměnami pracovního trhu, které souvisí hlavně se ztrátou příležitostí pro středně kvalifikovanými silami a rostoucí poptávkou po vysoce kvalifikovaných lidech, by se debata o sociálních právech neměla omezovat na odborné vzdělávání, ale měla by zahrnovat inkluzivní cesty vedoucí k vysoké úrovni dovedností a kompetencí. EUA podporuje také další návrhy jako je ambice EK podporovat volný pohyb talentů pomocí nástrojů jako modrá karta, odpovídající rozpočet a ukončení jednání o příštím Víceletém finančním rámci ještě v době trvání mandátu stávající EK a EP v roce 2019. S tím souvisí finance pro 9. rámcový program a také pro Erasmus po roce 2021 a také bude možná další účast Velké Británie v těchto programech.

Silnou stránkou jsou podle EUA vysoké školství a výzkum, které však v pracovním programu nejsou zmíněny. EUA připomíná, že Evropa funguje jako jedinečný model mezinárodní spolupráce díky Evropskému prostoru vysokého školství (EHEA), formální platformě pro celý kontinent. Každoroční výměna mezi sousedními státy zahrnuje více než 250 tisíc studentů. Evropa navíc významně přispívá k budování kapacit pro vyšší vzdělávání a výzkum v rozvojových zemích. Podle EUA by Evropa těchto kladných stránek využít explicitněji a stát se silnějším globálním hráčem.

Vysoké školství a výzkum také mají být klíčovým prvkem ve vytváření perspektivy rozšíření EU o západní Balkán. Právě díky programům jako je H2020 a Erasmus+ budou moci dotčené státy přijmout včasné kroky k těsnější asociaci a integraci s EU.