Paříž je nejinovativnějším hlavním městem za rok 2017

Francouzské hlavní město obdrželo cenu iCapital za inovace za rok 2017

 Paříž obdržela hlavní cenu spojenou s odměnou 1 milion Eur za inkluzivní inovační strategii. Dalšími oceněnými městy jsou Tallinn a Tel Aviv, které oba obdržely po 100 tisících Eur, které budou využity na urychlení a další šíření inovačních snah těchto měst. Vítěze soutěže vyhlásil evropský komisař pro vědu, výzkum a inovace Carlos Moedas, který k tomu uvedl: „Města nejsou určována velikostí nebo počtem obyvatel, ale šíří své vize a mocí poskytnutou svým občanům. Některá velkoměsta se nebojí experimentovat, zapojovat občany do rozvíjení a zkoušení nových myšlenek. Propůjčují svým občanům moc. A dnes jsme tu proto, abychom taková města ocenili."

Za posledních deset let Paříž vybudovala přes 100 tisíc m2 inkubátorů a nyní se v ní nachází největší start-upový campus na světě. Město navíc vynakládá 5% svého rozpočtu na projekty navržené a realizované občany. Díky této strategii učinili občané a inovátoři ze soukromého, neziskového a akademického prostředí z Paříže skutečné ´FabCity´.

Tallinn byl oceněn za svou iniciativu, díky níž se stal testovacím polem pro potenciální průlomové technologie. Město totiž podpořilo používání aut bez řidiče, robotů na doručování zásilek a sdílení aut. Realizoval také inovativní e-residency systém, který místním obyvatelům a firmám umožňuje těsnou spolupráci se zahraničními podnikateli.

Tel Aviv vytvořil Laboratoř chytrého města (Smart City Urban Lab), která spojuje inovativní startupy s firmami vyvíjejícími vedoucí technologie. Laboratoř má usnadnit průlomové inovace pro řešení problémů města. Protože jednou z priorit správy Tel Avivu je vzdělání, bude část odměny věnována na posílení iniciativy Inteligentní vzdělávání, kterou rozvíjí městská samospráva spolu s učiteli, rodiči, studenty a místními technickými start-upy.