Postoj ČR ke střednědobému hodnocení Horizonu 2020

Poziční dokument ČR ke střednědobému hodnocení H2020

Po debatě u kulatého stolu ke střednědobému hodnocení rámcového programu Horizontu 2020 konané dne  9. března 2017 a po následné veřejné debatě zpracovalo MŠMT pozici České republiky k interim hodnocení rámcového programu Horizontu 2020. Tato pozice byla schválena dne 6. června 2017 Výborem pro EU, pracovním orgánem vlády ČR pro stanovování a koordinaci pozic ČR v EU.

 

      Vyjádření České republiky k jednotlivým bodům:

  • Evropská přidaná hodnota: Důležité je, aby se 9. rámcový program zaměřil primárně na témata s celoevropskou přidanou hodnotou. Členské státy by se tedy neměly snažit utvářet program tak, aby vyhovoval jejich národním zájmům a místním potřebám. Spíše by měla existovat společná snaha a hledání odpovědí na celoevropské problémy společné všem členským státům a občanům EU. Důležitá je rovněž přeshraniční a mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji technologií a inovacích.

 

  • Excelence – budování pilířů evropské vědy – 9. RP by měl dle ČR podporovat budování kapacit celoevropských výzkumných infrastruktur a investovat do rozvoje kariér excelentních vědců. Jedině tak lze zachovat evropské technologické kapacity na světové úrovni. Co se týče financování rozpočtu, i přes existenci Pečetě excelence by mělo dojít k poměrnému zvýšení financování pilíře excelentní vědy tak, aby se docílilo vyšší míry úspěšnosti

 

  • Spolupráce – ČR doporučuje posílit partnerství v rámci veřejného sektoru a dále veřejného a soukromého sektoru dohromady - evropské rámcové programy jsou založeny na přeshraniční a mezinárodní spolupráci a důraz je kladen na vytváření mezinárodních konsorcií s partnery z veřejného i soukromého sektoru. V Horizonu 2020 existuje také Cofund instrument, Společné technologické iniciativy (JTI) a Smluvní partnerství. Členské státy také financují Iniciativy společného plánování (JPI). Avšak různorodost a komplexnost implementačních nástrojů činí programy financování málo srozumitelnými a pro mnoho potenciálních zájemců je těžké podstoupit proces podání žádosti o podporu. Proto zástupci ČR vyzývají ke zjednodušení a zúžení portfolia nástrojů veřejného a soukromého partnerství , nástroje Cofund a jejich pravidel v 9. RP, to by mělo naopak vést k ještě širšímu využívání těchto nástrojů v porovnání s nynějším programem H2020.

 

  • Inovace – ČR oceňuje roli evropských rámcových programů v překonávání inovačních mezer. Kladně hodnotí také současnou strukturu a nástroje programu Horizon 2020 zaměřené na průmysl, posílení konkurenceschopnosti firem a poskytnutí rizikového kapitálu nezbytného pro vývoj výrobků a služeb s vysokou přidanou hodnotou, uplatnitelných na trhu. Vzhledem k rostoucímu významu Průmyslu 4.0 by se příští rámcový program měl zaměřit zejména na robotiku.

 

  • Rozšiřování – ČR je pro větší sbližování členských států ve výzkumu a inovacích a také pro zaměření se na málo zastoupené členské státy, například konsorcia by měla více zvát partnery z méně zapojených států. Příští rámcový program by měl stát na několika základních pilířích - principu excelence, partnerství v rámci veřejného sektoru a dále partnerství veřejného a soukromého sektoru, a schématech na podporu inovací.

 

Více informací naleznete ZDE.

 

Zdroj: MŠMT