Vyhlášena soutěž pro vědce a pedagogy Siemens 2016

Studenti, doktorandi a vedoucí prací se mohou hlásit do Ceny Wernera von Siemense

Společnost Siemens opět vyhlásila soutěž pro mladé vědce, vedoucí prací a pedagogy. Vítězové za tento rok si rozdělí odměny v celkové výši 1 000 000 Kč. Soutěž je způsobem, kterým Siemens hledá způsob, jak investovat do mladých tuzemských talentů a zároveň sbližuje výzkum s potřebami průmyslu.

Soutěžit lze v těchto kategoriích:

Nejlepší diplomová práce (cena 130 000,- Kč) - vyhlašují se první tři místa, hlásit se může jednotlivec nebo tým z akademické i komerční sféry, musí jít o technický či přírodovědný obor.

Nejlepší ditertační práce (cena 130 000,- Kč) - vyhlašují se první tři místa, hlásit se může jednotlivec nebo tým z akademické i komerční sféry, musí jít o technický či přírodovědný obor.

Nejlepší pedagogický pracovník -  cena 100 000,- Kč – soutěžícího navrhuje rektor příslušné VŠ, popřípadě předsedkyně AV ČR nebo ředitel daného ústavu AV ČR.

Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu (cena celkem 300 000,- Kč) – pro soutěžící do 40 let věku, přihlašovat lze pouze dokončené výsledky výzkumu či inovací ne starší pěti let.

Nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace (vyhlašují se první tři místa, cena celkem 300 000,- Kč) - pro soutěžící pro soutěžící do 40 let věku, hlásit se může jednotlivec nebo tým z akademické i komerční sféry, přihlašovat lze pouze dokončené výsledky výzkumu či inovací ne starší pěti let.

Zvláštní kategoriií je ocenění za nejlepší dizertační práci napsanou ženou (kam automaticky spadají všechny přihlášené soutežní práce z kategorie Nejlepší dizertační práce) a za překonání překážek při studiu.

Vedle prestižního ocenění a finanční odměny se vítězům dostane mediální publicity, která pomůže jejich výzkumu, a získají také nové kontakty ve vědeckých a akademických kruzích. Siemens vybízí také k doporučení soutěžícího – práce nebo výzkumníka se zajímavými výsledky. Výsledky budou vyhlášeny ve druhé polovině ledna.

Zájemci se mohou hlásit do 27. listopadu na www.siemens.cz/cenasiemens nebo přes internetové formuláře pro jednotlivé soutěžní kategorie ZDE.