Programy NSF podpoří výzkum materiálů

Programy materiálového výzkumu pro studenty z menšinových skupin

Americká Národní vědecká nadace (NSF) udělila granty novým partnerstvím pro materiálový výzkum a vzdělávání (PREM) na podporů osmi případů spolupráce s cílem rozvíjet výzkum špičkových materiálů a zároveň zvyšovat diverzitu. Každý grant dosáhne téměř 4 milionů dolarů a je určen na podporu partnerství velkých zařízení zaměřených na výzkum materiálů a menšinových institucí. PREM bude nabízet cesty pro nábor a udržení počtu zástupců málo zastoupených skupin v oborech materiálového výzkumu.

Spojené státy využívají větší a různorodější pracovní síly v oblasti materiálů, která v příštích desetiletích přinese špičkové inovace, uvedla ředitelka sekce NSF pro materiálový výzkum Linda Sapochak. Nyní, ve své druhé dekádě, přichází PREM s inovativními výzkumnými týmy, jimž mohou chybět zdroje, jimiž jinak disponují velké instituce, pro plně reciproční spolupráci s některým z předních zařízení NSF pro výzkum materiálu.

PREM touto cestou motivuje různorodou skupinu mladých vědců a inženýrů k tomu, aby ve výzkumu setrvali po absolvování vysoké školy a aby ve studiu a kariéře pokračovali. Nová skupina oceněných bude dostávat podporu po dobu šesti let - o jeden rok déle než předchozí oceněných.

Od svého zahájení v roce 2004 PRE úspěšně diverzifikoval výzkum a zvýšil pravděpodobnost, že zúčastnění studenti budou pokračovat a udělají sí doktorát. Iniciativa od té doby přinesla řadu výsledků se širokou škálou využití od léčby rakoviny po nové solární články. Od svého vzniku bylo v rámci PREM vyškoleno 190 postdoktorandů, studium absolvovaly přes čtyři stovky studentů a téměř osm stovek pregraduálních studentů, z nichž většina pocházela z málo zastoupených menšin.

Za rok 2018 PREM ocenilo:

Kalifornskou státní univerzitu, Northridge a Princeton University Center for Complex Materials – zde sídlí centrum NSF pro materiálový výzkum, vědu a inženýrství (MRSEC), které se zaměřuje na takové zásadní výzvy, jako jsou energetika a dynamika excitovaných stavů v kvantových materiálech, spontánní frakční topologický kvantový Hallův efekt, frakční topologická fyzika v periodicky řízených systémech a výpočetní objevy nových topologických materiálů.

The Fort Lewis College and Norfolk State University STROBE Science and Technology Center – zaměřuje se na pokročilé zobrazování a charakterizaci funkčních nanomateriálů. Fort Lewis College slouží původním obyvatelům Ameriky a doplňkově také hispánské populaci. Rámcové prvky PREM studentům umožní přístup k mentorům, výzkumným poznatkům a zkušenostem, profesionální činnosti, partnerským sítím i k příležitostem pro vedoucí práci.

The Wisconsin-Puerto Rico Partnership for Research and Education in Materials – toto výzkumné partnerství spojuje tři univerzitní kampusy a zaměřuje se na syntézu, charakterizaci, modelování a aplikaci multifunkčních materálů. Soustředí se na vzdělávání a další activity Hispánců a žen.

The Jackson State University and University of California, Santa Barbara Partnership for Research and Education in Materials Research – soustředí se na vývoj nových 2D a 3D hierarchických materiálů jako jsou bio 3D nanokompozity s vynikající mechanickou pevností a houževnatostí. Vedle vzdělávání včetně doktorského programu v oblasti výzkumu materiálů pořádá letní školu a workshop.

The University of Texas at El Paso and University of California, Santa Barbara Center for Energy and Biomaterials – plánuje zaměřit se na fyziku a chemii defektů a dopingových prvků v energetických materiálech a biomateriálech. Projekt bude zahrnovat dvě mezioborové výzkumné skupiny, které budou implementovat rámcové prvky PREM jako praktické laboratorní zkušenosti, výzkumné poradenství, profesionální rozvoj, semináře, spoelčné workshop a studentskou výměnu.  

The Tuskegee University and University of Nebraska-Lincoln Partnership for Research and Education in Multiferroic Polymer Nanocomposites – chystá se zahájit výzkumný program ve vznikající oblasti polmyerových nanokompozitů pro vývoj materiálů ke konstrukčním, energetickým a snímacím aplikacím. Tento projekt má přispět ke zvýšení zastoupení afroamerických absolventů v tomto oboru a v inženýrství umožněním jejich přístupu k výzkumným zařízením a vzdělávání.

The Center for Interfacial Electrochemistry of Energy Materials – jde o partnerství tří institucí sloužících hispánskému obyvatelstvu. Výzkum bude zaměřen na elektrochemii energetických materiálů a synchrotronu CHESS z rentgenových paprsků. Toto vzdělávací a výzkumné úsilí  je určeno pro studenty a doktorandy a zahrnovat bude workshopy i praktickou činnost.

The Hampton University-Brandeis University Partnership for Research and Education in Materials – věnuje se vývoji optických materiálů pro využití v integrované fotonice a biomedicíně. Obecným cílem programu je zvýšit nábor a napomoci udržení a dokončení studia v případě talentovaných studentů z menšinových skupin v materiálovém výzkumu a inženýrství. Spolupráce bude zahrnovat stipendia pro postgraduální studenty a další program ve výzkumu materiálů i pro středoškolské studenty z regionu Hampton Roads.

Národní vědecká nadace (NSF) je nezávislým federálním úřadem, který podporuje základní výzkum a vzdělávání v oblasti vědy a inženýrství ve všech státech USA. Její letošní rozpočet činí 7,8 mld. dolarů. Každý rok obdrží NSF přes padesát tisíc soutěžních návrhů a udělí podporu přibližně dvanácti tisícům subjektů.