Miliony liber na podporu výzkumu rakoviny odolné léčbě

Cancer Research UK podpoří pokračování výzkumu rakoviny

Vědci z Birminghamské univerzity obdrželi letos na jaře v přepočtu téměř 3,4 mil. eur na výzkum druhů rakoviny odolných proti léčbě. Prostředky jim poskytne organizace Cancer Research UK. Dva lékaři z birminghamského Institutu pro rakovinu a genomické vědy byli navrženi na udělení podpory na základě jejich dosavadních objevů v rámci dvou předchozích výzkumných projektů, které pomohly zlepšit stav pacientů trpícími druhy rakoviny nejnáročnějšími na léčbu – karcinomem mozku, slinivky nebo jícnu. Povedlo se jim také identifikovat protein související s nízkou mírou přežití u pacientek s rakovinou prsu. Protein PRMT5 se u mnoha druhů rakoviny vyskytuje ve vysokých hladinách. Výzkum doktorky Daviesové prokázal, že právě uvedený protein je klíčovým faktorem pro to, aby buňky rakoviny prsu rostly, přežívaly a byly odolné vůči lékům. Lékařka uvedla, že nejprve chce zjistit, jak PRMT5 přispívá k rozvoji rakoviny prsu a odolnosti vůči léčbě, což následně pomůže při hledání nových způsobů léčby. Další výzkum má také zjistit, kteří onkologičtí pacienti budou příznivě reagovat na léčbu cílenou na PRMT5, jež má omezit jejich vystavení lékům, které na jejich konkrétní druh nemoci nezabírají. Daviesová uvítala, že výzkum je podporován právě ze strany Cancer Research UK, protože umožní odpovědět na komplexní vědecké otázky natolik podrobně, aby to pro pacienty představovalo skutečnou změnu již v blízké budoucnosti.

Druhý podpořený lékař, dr. Tennant, zaměřil svůj výzkum na vůči lékům odolné buňky u jedné z nejsmrtelnějších forem rakoviny prsu (triple negative BRCA) a agresivního nádoru mozku – glioblastomu. Dr. Tennant z birminghamského institutu pro výzkum metabolismu a systémů uvedl, že určité rakovinné buňky nemají dostatek kyslíku a právě takové jsou nejodolnější vůči léčbě. Jeho tým vyvinul novou techniku identifikace molekul potřebných pro přežití rakovinných buněk s nízkým příjmem kyslíku. Právě zacílení na tyto molekuly může být cestou, jak léčbě odolné buňky ničit. Nádory mozku jsou známy obtížnou léčitelností a je nutně zapotřebí nových způsobů léčby. Organizace Cancer Research UK učinila z výzkumu mozkových nádorů prioritu, aby pomohl více pacientům, u nichž je míra přežití dramaticky nízká. Vedoucí objevů a výzkumu Cancer Research UK Matt Kaiser uvedl, že právě nádorové buňky nereagující na terapii jsou velkou překážkou, a lze doufat, že podpořené projekty přispějí k poznání signálů v buňkách, které umožňují růst a přetrvávání nemoci. To bude klíčové pro úspěšnější a cílenou léčbu pacientů.

Cancer Research UK je britskou organizací, která díky fundraisingu podporuje vědce a lékaře ve výzkumu a léčbě rakoviny. Zaměřuje se také na informování veřejnosti o této nemoci.