EK nově začleňuje do hodnocení projektů pohovory s uchazeči

Hodnocení žádostí nově zahrnuje pohovory s projektovými týmy

V rámci pilotního provozu loni zřízené Evropské rady pro inovace (EIC) získalo finanční podporu 57 firem s rizikovým kapitálem. Firmy, které došly až do závěrečné fáze soutěže, představily v polovině března svůj projektový záměr porotě složené z podnikatelů, investorů rizikového kapitálu i individuálních investorů (“business angels”, kteří poskytují svůj vlastní kapitál za účelem jeho zhodnocení nejčastěji, i když nikoli výhradně, nově vzniklé společnosti), expertů z velkých firem a inovačních center a akcelerátorů. Každá firma měla deset minut na prezentaci projektu a dvacet minut bylo určeno po odpovědi na otázky odborného panelu. Doposud hodnotitelé granty přidělovali na základě elektronicky podaných žádostí bez toho, že by se setkali s týmem, který za projektem stojí. Komisař pro výzkum a inovace Carlos Moedas uvedl, že každá firma potvrdí, nakolik je setkání důležité, a to dokonce více než samotný projektový záměr. Upozornil, že při dosavadním způsobu docházelo k odmítnutí často velmi slibných a ambiciózních žádostí. V nově zavedené praxi vyvstává otázka, v jakých typech soutěží lze toto uplatňovat. Tam, kde je pouze jeden žadatel, jako u nástroje pro malé a střední podniky (SME Instrument), je pohovor snadno proveditelný. Ale u větších projektů, předpokládajících spolupráci více partnerů, může být takový předběžný screening příliš časově i finančně náročný.

Každá z vybraných téměř šedesáti firem obdrží podporu do výše 2,5 mil. eur a navíc jim bude zdarma poskytnut dvanáctidenní byznys koučink. Většina z těchto společností působí v oblasti zdraví, strojírenství a informačních technologií, přičemž nejvíce je zastoupeno Španělsko (13 firem), Nizozemí (6), Francie a Finsko (obě po pěti firmách) a Švédsko (4). Čtyřmi firmami je jako přidružená země zastoupen Izrael. Třináct projektů připadá na ostatní státy, z toho novější členové EU jsou zastoupeni pouze dvěma firmami, a to z Estonska a Chorvatska. Mezi podpořenými projekty bude například 3D tiskárna na potraviny, nový typ terapie rakoviny prsu, sada na virtuální a augmentovanou realitu nebo obal, který prodlužuje trvanlivost zeleniny o 40% a také nový typ biologicky rozložitelného plastu. 

Rizikový kapitál (Venture Capital) je rizikový nebo rozvojový kapitál, který je investován do inovativních projektů nebo do zakládání podniků, startu jejich provozu a dalšího rozvoje na základě podnikatelského plánu. Na rozdíl od úvěru v tomto případě investor obdrží kapitálový podíl na nové firmě.

EIC, která začne naplno fungovat v roce 2021, spojí do jedné struktury fungující programy – Nástroj pro MSP (SME Instrument), Fast Track to Innovation nebo Budoucí a vnikající technologie (FET).